Tips voor het maken van een portretfoto

Tips voor het maken van een portretfoto

Een mooie portretfoto is tijdloos en blijft een prachtig cadeau voor iemand. Toch kan het soms best lastig zijn om een mooie portretfoto te maken. In deze tekst gaan we een kijkje nemen in de wereld van portretfotografie en geven we een aantal tips zodat jij de mooiste foto kan maken.

Scherpstellen

Bij foto’s is het mooi dat de foto scherp gesteld wordt op een bepaalde plek. In portretfotografie gaat dat om de ogen. Omdat een portretfoto niet om een groot gebied gaat, valt het direct op wanneer de ogen niet scherp zijn. Zorg er dus voor dat de ogen altijd scherp zijn wanneer je dit soort foto’s maakt.

Ooghoogte

Maak dit soort foto’s ook altijd op ooghoogte. Het is voor niemand charmant om een foto van onder te maken en een foto waarbij je op iemand’s hoofd kan kijken is ook niet altijd mooi. De mooiste foto’s komen wanneer je iemand vanaf ooghoogte fotografeert. Natuurlijk is dit niet voor elke foto zo en door je creativiteit kun je snel zien of een andere hoek toch mooier is.

Dichtbij

Ondanks dat het soms gek voelt, is het bij een foto als deze belangrijk dat je dichtbij iemand staat. Op die manier krijg je een veel mooiere foto. Op die manier zorg je er ook nog eens voor dat de camera scherp stelt op de ogen en dat er geen afleiding kan ontstaan op de achtergrond van de foto. De kaders van de foto zijn direct om het gezicht heen en daardoor hoef je ook minder te bewerken aan de foto.

Licht

Experimenteer met verschillende soorten licht. Licht is enorm belangrijk bij dit soort foto’s. Het mooiste licht is vaak zacht licht. In zacht licht ziet iedereen er een stuk mooier uit dan in harder licht. Met hard licht wordt bijvoorbeeld zonlicht bedoelt. Het is dus niet handig om in de volle zon een foto te maken. Het zachte licht zie je bij zonsopgang bijvoorbeeld. Ook bij zonsondergang krijg je het zachte licht en is het dus een mooi moment om een foto te maken.

Zwart-wit

Tegenwoordig wordt er natuurlijk veel gebruik gemaakt van filters. Hierdoor heb je verschillende wazen over de foto die het in sommige gevallen nog mooier kunnen maken. Ook is het bij deze vorm van fotografie niet altijd belangrijk om kleur te hebben. Je kan er in dat geval ook voor kiezen om een zwart wit foto te maken. In sommige gevallen komt de fotografie er dan een stuk mooier uit. Dit heeft natuurlijk te maken met voorkeur en kan daarom verschillen per foto.

Reacties zijn gesloten.